Uusi vuosi 2016 – Onko pellossasi aarre?

Matteuksen evankeliumin luvussa 13 jakeessa 44 Jeesus sanoo yhden monesta paljon inflaatiota kärsineestä lausahduksestansa. Jokainen kristitty on tämän kuullut ja lukenut monen monta kertaa, mutta edelleen, harva kristitty on onnistunut löytämään tässä kuvatun elämänmallin kristittynä (minä en ole vielä):

“Taivasten valtakunta on peltoon kätketyn aarteen kaltainen, jonka mies löysi ja kätki; ja siitä iloissaan hän meni ja myi kaikki, mitä hänellä oli, ja osti sen pellon.”

Jos olisit tällaisessa tilanteessa ja olisit saanut haltuusi maapalan, jossa tiedät olevan lähes mittaamattoman arvokkaan aarteen, mitäpä luulet, mitä mielessäsi liikkuisi ja miltä tuntuisi?

Tunteet ja ajatukset varmaan olisivat tyyliin:

“Jes! Nyt on huolet ohi koko loppuelämäksi minulta ja perheeltäni, tämä aarre takaa meille tulevaisuuden ja toivon. Nyt on lastenkin tulevaisuus turvattu!”

Jos tämän jälkeen ministerit sanoisivat, että kyllä on paha lama ja työttömyys lisääntyy ja kaikkien kandee varautua työttömyyteen ja kaikkeen kurjaan, mitäpä se sinua koskisi, kun sulla on ilon aiheena se käsittämätön rikkaus. Tuntuisi varmaan, että olet tavallaan noussut normaali-ihmisen ongelmien yläpuolelle aarteesi avulla ja se antaisi sinulle ilon elämääsi.

Kuinka voi olla mahdollista saavuttaa ihmisenä tällä planeetalla sellainen onnellinen tilanne, että mikään asia ei vie meiltä onneamme ja iloamme? Miten voimme elää niin, että olemma aina iloiset kaikissa tilanteissa, vaikka kaikki tuntuukin menevän päin peetä? (Fil.4:4) Miten voi saada sellaisen ilon ja rauhan, että on olosuhteiden yläpuolella?

Jumalan tarkoitus on, että Hän olisi meille tällainen mittaamaton ilonaihe, joka nostaisi meidät olosuhteiden yläpuolelle. Jos Hän on meille suurin ilonaiheemme, se antaa meille tämän lupauksen mukaisesti myös muunlaisen menestyksen elämämme aikana:

“Tee siis sovinto ja elä rauhassa hänen kanssaan, niin saavutat onnen. Ota opetusta hänen suustaan ja kätke hänen sanansa sydämeesi. Kun palajat Kaikkivaltiaan tykö, niin tulet raketuksi, jos karkoitat vääryyden majastasi kauas, viskaat kulta-aarteesi tomuun ja Oofirin kullan joen kivien joukkoon.

Jos Kaikkivaltias tulee sinun kulta-aarteeksesi, sinun hopeaharkoiksesi, silloin on ilosi oleva Kaikkivaltiaassa, ja sinä nostat kasvosi Jumalan puoleen. Kun rukoilet häntä, niin hän kuulee sinua, ja sinä saat täyttää lupauksesi. Jos mitä päätät, niin se sinulle onnistuu, ja sinun teillesi loistaa valo. Jos tie painuu alaspäin, niin sinä sanot: ‘Ylös!’ ja hän auttaa nöyrtyväistä.” Job 22: 21-29

Jos meillä olisi tällainen muuttumaton ja itsemme ja olosuhteidemme ulkopuolella oleva ilojärjestelmä, veikkaan, että nykyisin niin yleinen masennus ja kaikenlainen passivoituminen ja negatiivisuus ei saisi valtaa.

Jeesus lupaa meille, että Häneltä voimme saada sellaisen rauhan ja ilon, jota maailma ei voi poistaa:

“Tämän minä olen teille puhunut, että teillä olisi minussa rauha. Maailmassa teillä on ahdistus; mutta olkaa turvallisella mielellä: minä olen voittanut maailman.” Joh. 16:33 

Tämä kaikki ei toki tarkoita sitä, että kiellämme olosuhteet. Toki kaikki voi olla tässä maailmassa päin peetä, mutta samaan aikaan Jumalan mielestä voimme ja meidän tulisi olla iloisia ja rauhassa. Tämä on kiinni katsantokannasta ensisijaisesti:

“Olkoon mielenne siihen, mikä ylhäällä on, älköön siihen, mikä on maan päällä.” (Kol.3:2)

Ainakin itselleni otan vuoden -2016 tavoitteeksi tämän Efesolaiskirjeen pätkän sisältämän rukouksen, että voisin ymmärtää ja käsittää kaiken sen, mitä Jumala on minulle tehnyt ja lahjoittanut ja sitä kautta saisin elämääni pysyvän ilon perustuksen, jota ei mikään tämän maailman huoli voisi murtaa. Asianahan tämä ei ole minullekaan uusi, mutta tänä vuonna nostan tämän prioriteetti-1:ksi, koska ilman tätä Jumalan avaamaa ymmärrystä ja sen kautta tulevaa iloa en kerta kaikkiaan jaksa:

“Sentähden, kun kuulin siitä uskosta, joka teillä on Herrassa Jeesuksessa, ja teidän rakkaudestanne kaikkia pyhiä kohtaan, en minäkään lakkaa kiittämästä teidän tähtenne, kun muistelen teitä rukouksissani, anoen, että meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja ilmestyksen Hengen hänen tuntemisessaan ja valaisisi teidän sydämenne silmät, että tietäisitte, mikä on se toivo, johon hän on teidät kutsunut, kuinka suuri hänen perintönsä kirkkaus hänen pyhissään ja mikä hänen voimansa ylenpalttinen suuruus meitä kohtaan, jotka uskomme-sen hänen väkevyytensä voiman vaikutuksen mukaan, jonka hän vaikutti Kristuksessa, kun hän herätti hänet kuolleista ja asetti hänet oikealle puolellensa taivaissa, korkeammalle kaikkea hallitusta ja valtaa ja voimaa ja herrautta ja jokaista nimeä, mikä mainitaan, ei ainoastaan tässä maailmanajassa, vaan myös tulevassa.” (Ef.1: 15-21)

pelto

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Juttuja. Bookmark the permalink.

Comments are closed.