Milloin herätys tulee?

Kristityillä on paha ongelma. Nimittäin herätys, tai paremminkin sen puute. Heillä on kummallinen Jumala, kun Hän ei tahdo antaa sitä herätystä vuosikymmenten rukoilemisen jälkeenkään… eikö se olisi Hänenkin etunsa? Eikö Hän tajua?

Herätyksen odottelu ja sen pyytäminen on yksi keskeinen harha, jossa me kristityt saatamme viettää aikaa vuosikausia ja koko ajan olemme itse sitä mieltä, että hyvin menee, olemme oikealla tiellä ja kohta se herätys sieltä tulee. Nuorena miehenä kävin itse aktiivisesti eräässä seurakunnassa, jossa odotettiin ja rukoiltiin kovasti herätystä. Pidettiin 24h rukouskokouksiakin, joissa huudettiin Jumalalle, että “anna herätys”. 15 vuoden kuluttua kävin samassa seurakunnassa ja he edelleenkin odottavat sitä samaa herätystä tulevaksi.

Hmm… eikö Jumala halua antaa herätystä? Oikeasti? Onko Jumalalla varattuna vain tietty aika, jolloin Hän voi antaa herätyksen ja sitten muina aikoina ei? Onko meidän ansaittava herätys huutamalla, rukoilemalla ja  paastoamalla? Miksi ihmeessä Jumala ei halua antaa sitä ja menee vuosikymmeniä odotellessa?

Mikä herätys edes on? Joku on sitä mieltä, että se on sitä, kun maailmasta tulee paaaljon ihmisiä uskoon, toinen taas, että se on sitä, kun kristityt ensin heräävät jollain uudella tavalla.

Itse asiassa herätys on molempia, mutta vain, jos ne tapahtuvat oikeassa järjestyksessä.

Maailma ei voi kääntyä ja kokea herätystä, jos kristityt eivät tee mitään. Jumala ei saarnaa Sanaansa ja näytä rakkauttaan maailmalle taivaasta tai enkelien kautta, Hän haluaa tehdä sen tavallisten kristittyjen kautta. Herätys on kokonaisuus, jossa kristityt alkavat toimia Jumalan tahdon mukaan ja sen seurauksena maailma saa myös tehdä parannusta.

Herätys ei ole mikään uusi helluntai, koska sellaista ei tule. Herätys ei ole jotain, jonka Jumala vuodattaa taivaasta tai jotain, jonka viitan tai voitelun Hän pukee jonkun päälle. Joskus voi näyttää, että näin olisi, mutta se vain näyttää siltä. Isä on lähettänyt jo meille Pyhän Henkensä olemaan kanssamme maailman loppuun saakka. Meillä on kaikki, mitä tarvitaan herätykseen, koko ajan. Emme vain osaa käyttää sitä, koska olemme sulautuneet maailman malleihin ja tukahdutamme Pyhän Hengen ja toimimme Hänen tahtoansa vastaan, tai emme toimi ollenkaan. On ajan hukkaa pyytää Isältä sellaista, jonka Hän jo on antanut. Se on kyllä oikein, että pyydämme Häntä avaamaan meidän silmämme ja ymmärtämättömät sydämemme, että tietäisimme, mitä meillä on ja mikä Hänen tahtonsa on ja miten se voidaan saada tapahtumaan. Tsekkaa tähän liittyen tämä juttu jossain vaiheessa.

On myös tavallista, että tuomion julistajat saarnaavat, että “Suomen kansakuntana on ensin tehtävä parannus ja käännyttävä synneistään Jeesuksen luo, vasta sitten voimme saada vielä yhden herätyksen!”

Roskaa. Kuinka kukaan voisi olettaa, että ensin jumalattoman maailman pitää muuttua, tulla uskoon, ja vasta sen jälkeen voimme saada uuden herätyksen? Eihän se noin päin ole mahdollistakaan!

Herätys tulee vain silloin, kun me yksilökristittyinä ja sitä kautta seurakuntina alamme uskoa Jumalan Sanan ja elämme sen mukaan tätä maailmaa kohtaan. Meitä ei ole kutsuttu tuomitsemaan, vaan rakastamaan, myös ei-uskovia. Jos me kristityt toimimme yksinkertaisen johdonmukaisesti uskossa luottaen siihen, että Jumala antaa siemenelle kasvun, saamme nähdä sen hedelmänä herätykstä. Ensin näemme sen itsessämme, omien väärien toiminta-ja ajatusmalliemme romuttumisena ja uutena virkistyksenä uskossa ja sen jälkeen alamme nähdä sitä maailmassa – ihmisiä alkaa tulla uskoon. Jos kaikki kristityt vain kuluttavat suurimman osan ajastaan pyytämällä Jumalaa pelastamaan ja antamaan herätys, se ei tule tapahtumaan, koska maailman evankeliointi, kylväminen ja niittäminen eivät ole Jumalan homma, vaan meidän.

Saadaksemme herätyksen, sekä yksilöinä, että kansakuntana ja maailmana, Jumalan ei tarvitse oikeasti tehdä yhtään mitään. Hän on tehnyt jo kaiken, mitä elämään ja jumalisuuteen tarvitaan ja lahjoittanut meille kaiken sen. Hänen ei tarvitse tehdä, meidän vain tarvitsee laittaa johto pistorasiaan, vastaanottaa virta ja alkaa toimia sen mukaan.

Uudessa Testamentissa ei ole yhtä ainuttakaan mallia siitä, ettäkö meidän pitäisi nyt odottaa jotain tai että meiltä puuttuisi jotain, jotta voimme viedä menestyksekkäästi evankeliumia eteenpäin. Jos nyt ajattelet, että “käskihän Jeesuskin opetuslasten odottamaan…”, niin huomaa, että Hän käski heidän odottaa Jerusalemissa, että ensimmäinen ja viimeinen helluntai tapahtuu ja Pyhä Henki tulee maailmaan. Pyhä Henki tuli ja on koko ajan ja toisaalta, käsky oli odottaa Jerusalemissa, joten jos käytät tätä Raamatunkohtaa perusteluna odottamiseen, osta heti lentoliput Israeliin 😉

Tämä on se malli, jonka Jeesus antoi maailman evankeliointiin ja herätyksen aikaansaamiseen:

”Ja hän sanoi heille: “Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille.Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä, nostavat käsin käärmeitä, ja jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita; he panevat kätensä sairasten päälle, ja ne tulevat terveiksi.” Kun nyt Herra Jeesus oli puhunut heille, otettiin hänet ylös taivaaseen, ja hän istui Jumalan oikealle puolelle. Mutta he lähtivät ja saarnasivat kaikkialla, ja Herra vaikutti heidän kanssansa ja vahvisti sanan sitä seuraavien merkkien kautta.”(Mark.16:15-20)

Tämä on yksinkertainen käsky, joka perustuu siihen, että meillä on Pyhä Henki jo, joten meiltä ei puutu mitään tämän tekemiseen:

”Ja minä olen rukoileva Isää, ja hän antaa teille toisen Puolustajan olemaan teidän kanssanne iankaikkisesti, ”totuuden Hengen, jota maailma ei voi ottaa vastaan, koska se ei näe häntä eikä tunne häntä; mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy teidän tykönänne ja on teissä oleva.” (Joh.14:16-17)

Jumalan tahto on sama aina. Hänelle ei ole olemassa mitään “oikeaa aikaa”, jolloin herätys on mahdollinen ja sitten aikoja, jolloin se ei ole. Jumala on aina hyvä ja Hän haluaa aina samaa. Hän ei elä ajassa, Hän on henki, jolle aikaa ei ole oikeastaan. Hän vain on sama koko ajan ja haluaa koko ajan toimia samalla tavalla, meidän kauttamme:

“Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, ei vaihteen varjoa.” (Jaak.1:17)

”Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti.” (Hebr.13:8)

Meidän ei tarvitse vääntää Jumalan kättä ja yrittää taivutella Häntä antamaan herätys. Hän haluaa sitä enemmän, kuin me, usko pois. Meidän on aika nyt ymmärtää, että Kristus asuu meissä, olemme Hänen ruumiinsa jäseniä, eikä meidän tarvitse tehdä muuta, kuin toimia sen yksinkertaisen malllin mukaan, joka meille on annettu – siihen ei sisälly vuosien odottamista. Kun tämän lopputulemana on sitten aika ajoin historiassa todella suuri herätys, jota ei kukaan voi olla huomaamatta, se on saanut alkunsa juuri tästä kristittyjen oikeasta asenteesta ja toiminnasta, ei mistään taivaasta alas valuneesta uudesta helluntaista.

”Mutta se vanhurskaus, joka uskosta tulee, sanoo näin: “Älä sano sydämessäsi: Kuka nousee taivaaseen?” se on: tuomaan Kristusta alas, tahi: “Kuka astuu alas syvyyteen?” se on: nostamaan Kristusta kuolleista. Mutta mitä se sanoo? “Sana on sinua lähellä, sinun suussasi ja sinun sydämessäsi”; se on se uskon sana, jota me saarnaamme.” (Room.10:6-8)

Kristus on meissä, totuus asuu meissä – se Totuus, joka pelastaa maailman. Se voima, joka voi herättää naapurimme, työkaverimme – se voima asuu meissä. Sitä ei tarvitse hakea mistään kaukaa. Se pitää vain nyt ottaa käyttöön uskossa.

Jeesus sanoo:

“Sentähden minä sanon teille: kaikki, mitä te rukoilette ja anotte, uskokaa saaneenne, niin se on teille tuleva.”(Mark.11:24)

On oikein anoa ja rukoilla ja paastota. Mutta se ei auta mitään, ellemme tee sitä uskossa. Jos anomme herätystä ajatellen, että Jumala antaa sen siksi, koska anomme sitä tarpeeksi kauan ja kovaa, se ei toimi, koska se ei tapahdu uskossa. Oikea herätyksen rukoileminen ja anominen on sitä, kun anottuamme me uskomme, että olemme jo saaneet sen! Siis jo saaneet sen! Jo saaneet, mitä anoimme!

Jos uskomme, että olemme jo saaneet herätyksen, koska jatkuvasti rukoilemme sitä, meidän tulisi tehdä uskomme täydelliseksi teoissamme ja alkaa toimimaan uskomme mukaan sillä ajatuksella, että “Katsotaanpas, miten Isä haluaa tänään herättää minua ja kanssaihmisiäni”, eikä vain odottamalla humausta taivaasta.

“Sillä me olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa hyviä töitä varten, jotka Jumala on edeltäpäin valmistanut, että me niissä vaeltaisimme” (Ef.2:10)

Jos me jokainen kohdallamme opimme tuntemaan Isää enemmän ja enemmän ja voimme löytää sellaisen elämänmallin, jossa nämä meille ennelta valmistetut teot saavat tapahtua, herätys on siinä.

Jeesus sanoo herätyksestä näin:

”Niinkuin sinä olet lähettänyt minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät maailmaan; ja minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että myös he olisivat pyhitetyt totuudessa. Mutta en minä rukoile ainoastaan näiden edestä, vaan myös niiden edestä, jotka heidän sanansa kautta uskovat minuun, että he kaikki olisivat yhtä, niinkuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa, että hekin meissä olisivat, niin että maailma uskoisi, että sinä olet minut lähettänyt. Ja sen kirkkauden, jonka sinä minulle annoit, minä olen antanut heille, että he olisivat yhtä, niinkuin me olemme yhtä- minä heissä, ja sinä minussa-että he olisivat täydellisesti yhtä, niin että maailma ymmärtäisi, että sinä olet minut lähettänyt ja rakastanut heitä, niinkuin sinä olet minua rakastanut.” (Joh.17:18-23)

Hän tarkoittaa tätä: Hän asuu meissä, me olemme Hänessä ja Hänen kauttaan Jumalassa.

”Sinä päivänä te ymmärrätte, että minä olen Isässäni, ja että te olette minussa ja minä teissä” (Joh.14:20)

”Sillä te olette kuolleet, ja teidän elämänne on kätkettynä Kristuksen kanssa Jumalassa.” (Kol.3:3)

Kun me kristittyinä uskomme ja ymmärrämme, että me olemme oikeasti yhtä Jeesuksen ja Isän kanssa, Pyhän Hengen kautta, joka meissä on ja asuu, Kristuksen maanpäällisenä ruumiina, me lakkaamme odottamasta jotain, lakkaamme potemasta herätyksen puutetta ja muistamme, mitä Jeesus, joka meissä asuu ja jonka kanssa olemme yhtä, sanoi:

”Jeesus sanoi hänelle: “Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani” (Joh.14:6)

Tästä lähtien, kun aamulla heräät, ennenkuin nouset sängystäsi, rukoile tähän tyyliin:

“Kiitos Jeesus, että Sinussa minä olen tänään tie, totuus ja elämä. Kiitos, että minä saan olla tänään herätys!”

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.